совместимость мужчины и женщины по гороскопу на сайте гороскоп совместимости женщина близнец мужчина рыба совместимость гороскопов гороскоп телец мужчина с овном женщиной тамара глоба гороскоп 2016 бесплатно тут гороскоп рак на завтра точный гороскоп совместимости змея и собака на сайте гороскоп рыб здесь любовный гороскоп для скорпионов на завтро скачать гороскоп ссылка гороскоп здесь близнецы гороскоп сексуальной совместимости давай поженимся гороскоп совместимости гороскоп совместимости кот и коза весы скорпион совместимость гороскоп гороскоп на 2016 телец свинья гороскоп дева на сегодня любовный тут поздравления по гороскопу стрелец на сайте гороскоп совместимости мужчина весы - женщина козерог на сайте совместимость весов мужчин и женщина рыба гороскоп здесь тут гороскоп на ближайшую неделю водолей гороскоп 2016 год телец по месяцам гороскоп на завтра весы лев здесь

ПРЕДЯВЕН Е ИСК ОТ Г-Н МЪГЪРДИЧ ХАЛВАДЖИЯН ЗА НАНЕСЕНИ НЕИМУЩЕСТВЕНИ ВРЕДИ СРЕЩУ НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ ВОЛЕН СИДЕРОВ (29.07.2013)

Искът е за нанесени на г-н Халваджиян неимуществени (морални) вреди в размер на 20 000 лева. Размерът на иска е съобразен с характера на изявленията на г-н Сидеров в предаванията „Студио Атака“ с Волен Сидеров“  по Телевизия „Алфа“ от 23 и 30.06.2013 г. На фона на съществуващата съдебна практика в България по подобни дела цената на иска е висока, поради изключително увреждащия характер на процесните изявления, както и поради известността, обществената и професионална позиция и авторитет на г-н Халваджиян, служебното качество и известността на г-н Сидеров, а също и поради публичния начин на отправяне (от екрана на телевизия)  и изключителното медийно разпространение на изявленията.

 

Предявени са два кумулативно субективно пасивно съединени осъдителни искове, като заплащането на  сумата от 20 000 лева се иска солидарно от двамата ищци – Волен Сидеров и ПП Атака. Със своите обидни и клеветнически изявления г-н Сидеров ангажира и имуществената отговорност на представляваната от него политическа партия. Предаването „Студио „Атака” с Волен Сидеров” се излъчва от „АЛФА ТВ” – официална трибуна и собственост на Партия „Атака”, която се явява телевизионен оператор, доставчик на линейни медийни услуги (програми) за телевизия въз основа на програмна схема по смисъла на чл. 4, ал. 1 и ал. 2 от Закона за радиото и телевизията.

 

Като отговорен за съдържанието на медийната услуга и на процесните предавания на Волен Сидеров, операторът на „Алфа ТВ” – ПП „Атака” – грубо нарушава установените в чл. 10, ал. 1, т. 4, 5, 6 и 9 от ЗРТ принципи – „защита на личната неприкосновеност на гражданите”, „недопускане на предавания, внушаващи нетърпимост между гражданите”, “недопускане на предавания, които противоречат на добрите нрави.

 

Процесните изявления на Волен Сидеров представляват публично изразяване на обиди – унизителни за честта и достойнство на засегнатия мнения и оценки, а някои от тях представляват и неверни клеветнически твърдения – разгласяване на конкретни  обстоятелства и факти, които са позорни – неприемливи от гледна точка на общоприетия морал и предизвикващи еднозначна негативна оценка на обществото.

 

Делото е гражданско, поради невъзможността да се води наказателно дело за обида и клевета срещу Волен Сидеров, тъй като той е пазен от депутатския си имунитет (чл.70 от Конституцията). Част от доводите в исковата молба са свързани именно със състоянието на безнаказаност (по отношение на наказателни дела от частен характер), от което г-н Сидеров се възползва по един изключително неприемлив начин.

 

Сумата от спечелването на делото ще бъде използвана за многобройните благотворителни обществени инициативи, подкрепяни от г-н Халваджиян, в това число програма за осигуряването на достъп на всяко дете в България до качествено образование.

 

Целта на делото е не само личното компенсиране на нанесените щети и справедливото санкциониране на едно закононарушение, но и даването на обществен пример за гражданско поведение тогава, когато хората във властта забравят кой им плаща заплатите и какво е нивото и стандарта на лично поведение, които са длъжи да спазват.