совместимость мужчины и женщины по гороскопу на сайте гороскоп совместимости женщина близнец мужчина рыба совместимость гороскопов гороскоп телец мужчина с овном женщиной тамара глоба гороскоп 2016 бесплатно тут гороскоп рак на завтра точный гороскоп совместимости змея и собака на сайте гороскоп рыб здесь любовный гороскоп для скорпионов на завтро скачать гороскоп ссылка гороскоп здесь близнецы гороскоп сексуальной совместимости давай поженимся гороскоп совместимости гороскоп совместимости кот и коза весы скорпион совместимость гороскоп гороскоп на 2016 телец свинья гороскоп дева на сегодня любовный тут поздравления по гороскопу стрелец на сайте гороскоп совместимости мужчина весы - женщина козерог на сайте совместимость весов мужчин и женщина рыба гороскоп здесь тут гороскоп на ближайшую неделю водолей гороскоп 2016 год телец по месяцам гороскоп на завтра весы лев здесь

САЩ оттеглят искането си за екстрадиция на Гергана Червенкова

САЩ оттеглят искането си за екстрадиция на Гергана Червенкова, на която бе повдигнато обвинение отвъд окена за незаконна онлайн продажба на медикаменти и участие в престъпна група за пране на пари.

 

Информацията е качена във вторник (23.07.2013) на сайта на американското посолство в София.

 

Изненадващата промяна в позицията на САЩ е факт само четири дни, след като Софийският апелативен съд (САС) за пореден път отложи окончателното си произнасяне по искането за екстрадирането на българката, заплашена от 68-годишна присъда в САЩ.

 

“Съединените щати са оттеглили искането си за екстрадиция на г-жа Гергана Червенкова. На Червенкова са повдигнати обвинения пред федералния окръжен съд за южен окръг Ню Йорк за федерални престъпления, свързани с наркотици и измама. Искането е оттеглено отчасти поради получаването на нова информация в прокуратурата, а не заради недостатъци в искането според условията на Договора за екстрадиция между Съединените щати и България. Когато е оттеглено искане, Договорът за екстрадиция позволява отправянето на ново искане за екстрадиция на лицето”, уточняват от дипломатическата мисия.

 

Червенкова е работила като финансов мениджър в търговско представителство „БГ Глобал Сървисиз”, което е обслужваща компания на английската фирма „Юромедонлайн ООД”., чиято дейност включва сайт за реклама и продажба на лекарствени продукти и медикаменти предлагани от законни аптеки в САЩ.

 

На 30 ноември 2012 г.(петък) Гергана Червенкова е зрелищно арестувана от МВР-ГДБОП без прокурорско постановление и без да й е връчена заповед за арест. Тогава Гергана Червенкова е била обявена за издирване от САЩ.

Едва след уикенда – на 3 декември 2012 г., съпругът и адвокатът на арестуваната българска гражданка /след надлежното упълномощаване за това/ успяват да осъществят свиждане с нея, само два часа преди разглеждане на делото по мярката й за неотклонение.

 

Същият ден Софийски градски съд освобождава Гергана Червенкова от ареста, налагайки й друга мярка за неотклонение – “парична гаранция” в размер на 500 лв.

 

В последствие, през 2013 г., Гергана Червенкова е още на два пъти арестувана и прекарва в следствения арест близо месец, като с повторното й арестуване, прокуратурата и МВР-ГДБОП суспендират съдебен акт, без да имат тази власт.

 

Според съмнителната документация находяща се в българските правоохранителни и съдебни власти, прокуратурата на южен съдебен окръг на щата Ню Йорк поддържа следните обвинения по Федералния кодекс във връзка с други американски закони /непредставени в цялост, дотолкова доколкото е валидна процедурата за изпълнение по договора за екстрадиция между България и САЩ/ и спрямо Гергана Червенкова:

NARCOTICS CONSPIRACY – Конспирация с наркотици (според българския превод);

NARCOTICS DISTRIBUTION – Разпространение на наркотици (според българския превод);

CONSPIRACY TO MISBRAND – Заговор за неправомерно разпространение на лекарства (според българския превод);

MISBRANDING – Неправомерно разпространение на лекарства (според българския превод);

MAIL AND WIRE FRAUD CONSPIRACY – Конспирация/заговор, по пощенски и електронен път (според българския превод);

MONEY LAUDERING CONSPIRACY – Конспирация/заговор за пране на пари (според българския превод).

 

Като доказателства срещу Гергана Червенкова са изтъкнати фактически 2 броя поръчки за буталбитал, направени в сайта свързван с Червенкова от тайно и абстрактно лице (наречено „агент под прикритие”) на 20 април 2012 г. и 29 май 2012 г. Като доказателства за съпричастността към твърдяната организирана престъпна група от американски власти са приложени пред българския съд в последния възможен за американската страна момент „клетвена декларация на агент Джеймс Фитцпатрик” и още три такива клетвени декларации от още едно лице със скрита самоличност, ведно с тези на американски прокурор.

 

В американския обвинителен акт за незаконна търговия с контролирани медикаменти, конспирация и пране на пари за милиони долари, Гергана е наредена сред 9 американски лекари и фармацевти, получили много пари от бизнеса през последните 2 години.

 

По така наречения случай Червенкова е образувано дело за екстрадиция в Софийския градски съд. След задълбочен анализ и разглеждане на делото, 30-ти състав на този компетентен в случая български съд, обявява искането за недопустимо и прекратява делото. Софийската градска прокуратура протестира решението на съда.

 

Софийският Апелативен съд отменя решението на СГС, произнася се по половината от делото – по допустимоста, приема че искането за екстрадиция е допустимо и връща на същия състав на първоинстанционния съд, който е прекратил делото, да го довърши като се произнесе по останалата част от делото – по същество. Същият състав на СГС довършва делото на Апелативния съд и постановява екстрадиция по точки 1, 2 и 6 от така наречения “обвинителен акт” и арестуват Гергана Червенкова в съда. Защитата обжалва решението на СГС.

 

На втора инстанция обаче САС отложи окончателното произнасяне по случая, като изрично поиска от американските власти доказателства и допълнителни гаранции, че обвинителният акт на прокуратурата в Ню Йорк е изряден, както и че Червенкова няма да бъде заплашена от смъртно наказание.

По време на едно от последните заседания на апелативните съдии по искането за екстрадиция, проведено на 23 май, магистратите констатираха, че в изпратените до България документи липсва подпис на окръжния прокурор на южния район на Ню Йорк Приит Барара и поиска това също да бъде коригирано.

 

Съдът настоя и за превод на 11-та поправка на Конституцията на САЩ, която дава право на американските граждани да бъдат съдени по избрана от тях най-благоприятна юрисдикция, както и за информация дали това право важи и за чужди граждани, които ще бъдат съдени там.

Апелативният съд образува дело, приема искания на защитата и отлага делото за 21 юни 2013 г.

 

На 21 юни 2013 г. Софийският апелативен съд прави нов реверанс към САЩ, предоставяйки нови 28 дена за сметка на арестуваната българска гражданка, с цел представяне на доказателства в извършването на престъпление.

 

Дни преди изтичането на този срок, съдът отложи отново делото, като насрочи заседанието за 25.07.2013 г.

 

Заради случая с Гергана Червенкова парламентарната правна комисия започва разглеждането на договора за екстрадиция, сключен между правителствата на България и САЩ.

 

Самата Червенкова съобщи, че е получила писмо от председателя на парламента Михаил Миков, свързано с работата на правната комисия. Тя е песимист, че до вземането на решение от българския съд комисията няма да е приключила работата си, но това би имало резултат за следващи случаи.